PENCERE ÖNÜ BOSTANLARI

MAYDANOZ

Ürün Kodu : 6100

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • MAYDANOZ ; Maydonoz, Maydonozgiller Familyasından olup,  koyu yeşil renkte, üst yüzü parlak ve düz 3 parçalı ve her parça 3 dilimli şekildedir. ülkemizde yoğun biçimde üretilen ve tüketilen bir bitki türüdür. Türkiye'de yetiştiği yerler : Bütün yurtta, bahçelerde yetiştirilir. Üretimi bakımından sorunsuzdur ve ülkemizde yeteri miktarda üretilebilmektedir.

    Etken Maddesi : Drog yaprakta uçucu yağ oranı % 0.1 - 0.7 arasında değişir. Meyvede uçucu yağ oranı ise % 3-6 arasında varyasyon gösterir.

    MAYDANOZ ; Halk arasında mide bulantısını giderici, böbrek taşlarını düşürücü, kansızlıkta, halsizlikte, bağırsakların çalışmasında, diş etleri kanamasının önlenmesinde, yaraların kapanmasında, romatizmada yararlı olarak bilinir.
  •  

 333

FESLEĞEN

Ürün Kodu : 6150

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • FESLEĞEN ; Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.
  • FESLEĞEN ; Bitkinin kullanılan kısımlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır. Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
  •  

  •  333

TERE

Ürün Kodu : 6200

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • TERE ; Turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen baharlı bir bitki türüdür, vücuttaki yağ yakımını hızlandırıyor. İnce yaprakları pişince acılaştığı için çiğ yemek gerekir. Ayrıca içinde birçok vitamin barındıran bir bitkidir.

    Anadolu'da bolca yetişir. Anavatanı Asya'dır. Karaciğere faydalıdır. Sigaranın zararlarını azaltır.

  •  

  •  333

KIVIRCIK SALATA

Ürün Kodu : 6250

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • KIVIRCIK SALATA ; Marul ve salatalar, ister örtü altında tohum yastıklarına, ister yetiştirme kaplarında/ viyollerder, ister doğrudan toprağa ekilebilir. Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana göre ayarlanabilir. Geç sonbahar ve kış yetiştiriciliği için tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan yaklaşık 45 gün önce; yaz ekimlerinde ise 20 gün önce soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır. Genelde İlkbahar, Sonbahar ve Yaz içindeki aylar tavsiye edilir. Marul tohumu ekim derinliği 0,5 -1 cm, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 25-30 cm, sıralar arası 30-40 cm arasındadır. Marul fidesi kullanılacaksa, fidenin dikim aralıkları, tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir. Tohumları ekmeden önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz, çimlendirme hızını ve yüzdesini olumlu şekilde etkiler. Toprağın sıcaklığı 10-20 derece arası olmalıdır. 25-30° C gibi yüksek sıcaklıklarda tohumlar çimlenemez. 
  •  

  • 13 333

DEREOTU

Ürün Kodu : 6300

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • DEREOTU ;

    Kökleri iğ şeklinde ve beyazımsıdır. 120 cm'ye kadar yükselebilen sap, yuvarlak beyaz ve yeşil uzunlamasına çizgilidir. Esas yapraklar genellikle 3-4 parçalıdır. Alt yapraklar saplı, üst yapraklar sapsızdır. Yaprak kısmı beyaz kenarlı, kısa ve ucunda iki kulakçık oluşturur. Kültürü yapılan dereotunun çiçek salkımı oldukça büyüktür. Ortalama çapı 20 cm'dir. Görünüşü her yana dağılmış ışınımsıdır. Çiçekler küçük hermafrodittir. Çanak yapraklar dumura uğramıştır. Taç yapraklar kirli sarı renktedir. Meyve yumurta şeklinden dar veya geniş eliptik şekle kadar değişir. Üst taraftan hafif basık, 3-5 mm uzunlukta, 1,5-3,5 mm genişlikte sarı kahverenginden kırmızı kahverengine kadar farklılık gösterir. Kenarları geniş ince düz ve sarımsı kanatla çevrilmiştir. Ticarette genellikle meyveler ayrılmış olarak bulunurlar. Ayrılmış olan meye sırt taraftan kuvvetlice basıktır. Beş esas damardan üçü sırt tarafındadır. Meyve büyüklükleri çok değişiktir. Küçük formlarda uzunluk 2,90-3,28 mm, genişlik 1,68-1,96 mm; büyük formlarda ise uzunluk 3,64-4,08 mm, genişlik 2,52-2,56 mm kadardır.

  •  

  • 13 333

ROKA

Ürün Kodu :6400

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • ROKA ; Kokulu bir bitki olan roka, C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.

    ROKA ; iştah açıcıdır. Mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Karaciğere faydalıdır. Karaciğer ağrılarını giderir, kanı temizler ve sarılığı keser. Uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Öksürüğü keser. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

  •  

  • 13 333

KEKİK

Ürün Kodu : 6450

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • KEKİK ; Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus, Satureja, cinslerinin genel adı olan, kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adı.

    Kekik bitkisinden yaprak çiçek durumlarının su buharı distilasyonu yöntemi ile %2-%8 oranında yakıcı lezzetli aromatik kokulu uçucu yağ elde edilir. Bu uçucucu yağdan monoterpen fenollerden karvakrol ve timol bulunmaktadır. Kekikin yapraklarında uçucu yağ bulunmasından dolayı, bitkiden kaynatılarak çay yapılması durumunda etkinliğini kaybeder.

  •  

  • 13 333

TURP

Ürün Kodu : 6500

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • TURP ; Anayurdu Akdeniz bölgesidir. Ama, günümüzde tüm ılıman iklim kuşağındaki yerlerde ve ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Turplar ılık ve serin iklim sebzeleridir.

    İklim isteği: Turplar serin iklim bitkileridir. Yüksek sıcaklık ve kuraklıktan hoşlanmazlar. İklim şartları turp yetiştiriciliğinde çok önemli rol oynar. Tohumlarının çimlenebilmesi için toprakta sıcaklığın 12-15 °C arasında olması gerekir. Çimlenmeden sonraki gelişme döneminde bitkiler 14-15 °C sıcaklık ister. Sıcaklığın artması vegetatif büyümeyi hızlandırır. 22-25 °C arasındaki sıcaklıklarda bitkilerde yaprak sayısı artar. Yaprak sayısının artması turp büyümesine olumsuz etki yapar ve turpların küçük kalmasına neden olur. Sıcaklık derecesi yükselecek olursa turplar çabuk koflaşır, odunlaşır ve acılaşırlar. 14-16 °C’lik sıcaklıklar kaliteli turp gelişmesini sağlar. Yüksek sıcaklıkar turp oluşumunda olduğu gibi tohum elde etmede de olumsuz etki yapar, dişi organ tepeciğinin kurumasına ve polen tozlarının ölmesine neden olur.

  •  

  • 13 333

NANE

Ürün Kodu : 6550

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • NANE ; İştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.
  •  

  • 13 333

SEMİZOTU

Ürün Kodu : 6700

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • SEMİZOTU ; Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.

    Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir.

    Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.

    Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır ; Karbonhidrat ;1gr / Protein ; 1gr / Yağ ; 0,2gr / C Vitanmini ; 20mg / Karoten ; 0,70mg / Vitanmin B1 ; 0,06mg / Vitanmin B2 ; 0,04mg / Kalsiyum ; 130mg / Demir ; 3mg

  •  

  • 13 333

REYHAN

Ürün Kodu : 6750

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • REYHAN ; Ballıbabagillerden sahil ülkelerinde yetişen yaprakları güzel kokulu; tadı acı beyaz veya pembe çiçekli bir süsü bitkisi.Diğer bir adı da fesleğendir. Mizacı hareketlidir.Güzel kokulu her bitkiye reyhan denilir. Her ülke halkı bu kelimeyi (reyhan kelimesini) güzel kokan bitkilerden biri hakkında özel olarak kullanmışlardır.Mesela Arap ve mağrib halkı “mersin ağacı”na reyhan dedikleri halde; Irak ve Suriye halkı ise “yarpuz”a reyhan derler.
    Yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Öksürük kesicidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir. Yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Esans yapımında da kullanılır.
    Boğmaca, Öksürük, Nezle, Bağırsak sancısı, Mide bulantısı, Kusma, Gaz sislikleri, Hazım kolaylaştırıcı, Asabilik, Sinir zafiyeti, Uykusuzluk, Anne sütünü artırıcı, Saç bakımı, Yara ve ağız yaralarına iyi gelir.
  •  

  • 13 333

KEDİ ÇİMİ

Ürün Kodu : 6800

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • KEDİ ÇİMİ ; Arpa, buğday gibi tahılların ve dürügeotu tohumu vb. faydalı bitki tohumlarının karışımından oluşmaktadır.
    Yararları; Yeşil yapraklarda bulunan klorifik, özelliklede arpa ve buğdaydaki klorofil miktarı çok yüksektir. Klorofilin kimyasal yapısı kırmızı kan hücreleri ile neredeye benzer özelliktedir. Klorofil içinde bir çok enzim, aminassit ve mineral bulunmaktadır. Klorofilin metabolizma üzerinde olumlu etkileri mevcuttur; öncelikle her bitki bir antiseptiközeliğe sahip olduğunudan vücutta detoks yapar, yani temizler, iç organların ve dolaşım sistemini olumlu yönde etkiler, canlıya zindelik verir. Mide ve Barsaklardaki kıl yumağının kolay atılmasını sağlar, dışkılamayı kolaylaştırır. Kedilere Düzenli olarak verilmesi yararlıdır.
  •  

  • 13 333

HAVUÇ

Ürün Kodu :6850

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • HAVUÇ ; 100 gr. taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 30-42 kalori; 1,1 gr. protein; 9,7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif; 36 mgr. fosfor; 37 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 47 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 23 mgr. magnezyum; 8.115-11.000 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3 vitamini: 0.15 mgr. B6 vitamini: 7,6 mcgr. folik asit: 6-8 mgr. C vitamini ve 0,6 mgr. E vitamini
  • Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir: Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun %50 oranında; menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma rizikosunun %20 oranında azaldığı saptanmıştır.
  •  

  • 13 333

BUĞDAY ÇİMİ

Ürün Kodu : 6900

  • Pencere Önü Bostanları ile bahçe sahibi olmadan da sebzeleri dalından kopartıp yemenin zevkini tadabilirsiniz.
  • BUĞDAY ÇİMİ ;
  • Önemli olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek çok da zor bir şey değildir. Buğday müthiş bir kanser ilacıdır. Buğday şırası kanseri önler ve bu önemli bir bitkisel tedavi aracıdır. Buğday çimi, bol klorofil maddesi dışında 100 kadar vitamin, mineral ve besin maddesi içerir.
  • Taze olarak kullanılan buğday çiminde, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kez daha fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir bulunur. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Sıvı oksijenle dopdolu olan buğday çimi, doğanın en güçlü anti kanseri olan ‘laetril’ içermektedir.

13 333